زمانی که از سیم نام می بریم منظورمان یک تک فلز استوانه ای منعطف می باشد که قطر آنها می تواند از چند میلی متر تا چند سانتی متر هم باشد. لازم است بدانید که سیم ها رساناهایی با متریال آلومینیوم و مس می باشند که می توانند برق را از یک مکان به مکان دیگر منتقل کنند. انواع سیم ها در سیستم الکتریکی مهم ترین تجهیزات به شمار می آیند. به عبارت ساده تر سیم ها هادی الکتریکی منفردی می باشند که علاوه بر انتقال توزیع برق خانه و صنایع در بخش مخابرات برای انتقال بی وقفه داده ها به کار برده می شوند. در حال حاضر به علت پیشرفت فناوری تمام دستگاه ها از طریق برق تامین می شوند بنابراین چه در داخل خانه ها چه بیرون از خانه ها به برق احتیاج خواهیم داشت. انواع سیم ها در مکان های مختلف با شرایط متفاوت مورد استفاده ما قرار می گیرند. سیم ها از دو قسمت هادی و عایق تشکیل شده اند که هادی آن ها معمولا از مس یا آلومینیوم است که مس برتری بالاتری دارد لذا حجم کمتری دارد و از هدایت بالاتری هم بهره می برند. و اما عایق سیم ها معمولا از مواد پلاستیکی است که آن را به صورت لایه ای روی هادی روکش می نمایند. جنس هادی‌ها و عایق و نوع کاربرد سیم ها و کابل ها را با حروفی که روی روکش آن است مشخص می‌کنند. که هر کدام از آن حروف معنی خاصی می‌دهند.

تقسیم بندی سیم ها معمولا بر اساس نوع متریال به کار رفته برای هادی، بر اساس سیم کشی، ساختمان تشکیل دهنده و … می باشد. که در ادامه انواع سیم ها را نام میبریم و برای آشنایی بیشتر آن ها را بررسی میکنیم:     

انواع سیم

» سیم تک هادی: برای سیستم های الکتریکی داخل خانه معمولا محبوب ترین و بهترین انتخاب سیم تک هادی می باشد. معمولا سیم های تک هادی در اندازه های مختلف و رنگ های متفاوت ( که برای شناسایی فاز و نول و زمین استفاده می شوند ) و با هادی رشته ای یا مفتولی موجود می باشند و شما می توانید که با توجه به نیاز خودتان آن ها را انتخاب و خریداری کنید. گفتنی است که سیم مفتولی اتصالات بهتری را دارد در صورتی که سیم های تک رشته ای راحتتر از طریق مجرای مربوط انتقال داده می شوند.    

» سیم نرم: یکی از ویژگی های این نوع سیم ها نرم بودن و انعطاف پذیر بودن آنها است  و به راحتی می توان که آنها را به شکل دلخواه در آورد و آنها را خم نمود. از آن جایی که انعطاف پذیری این سیم ها بالا است دوام و ماندگاری بالاتری دارند و دچار خرابی یا شکستگی نمی شوند. مقاومت ویژه در این سیم ها در سطح بالای می باشد و اگر بخواهیم آن را با سایر سیم ها مقایسه کنیم باید بگوییم که در بالاترین سطح است. به دلیل انعطاف پذیری بالا در فاصله های کم استفاده میشوند.

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  جریان مجاز کابل آلومینیوم

» سیم رشته ای: این نوع سیم ها متشکل شده از چند رشته نازک اند که با هم یک هادی را تشکیل می دهند. سیم های رشته ای از انعطاف پذیری بالایی بهره می برند به همین دلیل برای کاربرد هایی که به خم یا پیچ خوردن احتیاج باشد مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا برقکاران سیم های رشته ای را بیشتر از سیم های مفتولی استفاده می کنند و به آن ها را ترجیح می دهند لذا به دلیل منعطف بودن عبور ان ها از لوله ها آسانتر است. به دو صورت تک رشته  وچند رشته دیده می شوند.

» سیم مفتولی: سیم های مفتولی متشکل شده از یک هسته جامد منفرد با عایق پلاستیکی می باشند. سیم های مفتول از اتصال بهتری بهره می برند اما به علت سختی که در آنها وجود دارد خم کردن آن ها یا پیچاندن آن ها دشوار می باشد. اگر چندین بار آنها را خم کنید ممکن است که به هادی داخلی آن ها آسیب برسد و زمانی استفاده میشوند که نیازی به خم کردن وجود نداشته باشد. از آنجایی که این سیم ها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار میباشند معمولا در سیم کشی ساختمان ها و مصارف صنعتی کاربرد دارند .

» سیم افشان: اساسا سیم تک رشته ای که هادی آن از فلز مس می باشد و عایق به کار رفته در سیم های افشان آمیزه پلیمر PVC از نوع PVC/C است را سیم افشان می گویند. این سیم را در داخل وسایل برقی و در محیط های خشک ، حفاظت سیستم های روشنایی ، درون لوله ها ، زیر و یا روی گچ مورد استفاده قرار می گیرند. نصب مستقیم سیم افشان روی سینی کابل ، مخازن و کانال کابل کشی مجاز نیست. سیم ‌های افشان از ولتاژ نامی ۵۰۰/۳۰۰ ولت برخوردار است..

» سیم نیمه افشان: گاهی اوقات برای سطح مقطع های بالاتر از 6 میلی متر به دلایل متعدد نمی خواهیم از سیم افشان استفاده نماییم به همین علت به سراغ مدل های دیگری از سیم افشا می رویم که به آن ها سیم های نیمه افشان می گویند باید اشاره کنیم که سیم های نیمه افشان تک رشته ای نمی باشند و متشکل شده از مجموعه ای از مفتول های تابیده در هم می باشد به این علت است که این گروه از سیم ها را می توان در دسته ای مابین سیم های مفتولی و افشان دسته بندی نمود. 

» سیم نایلون: لازم است بدانید که سیم نایلون ترکیبی از دو سیم نازک به هم چسبیده می باشند. سیم های نایلون معمولا از نوع سیم های افشان می باشند و اکثرا در بر کشی ساختمان ها به صورت روکار مورد استفاده قرار می گیرند. اساسا این سیم ها ضعیف می باشند و در مصارق صنعتی چندان استفاده ای ندارند. سیم های نایلون سیم های سفید رنگ دولایی می باشند که برای روشنایی خانه آن ها را استفاده می کنند. سیم های نایلون از نظر رسانایی الکتریکی بسیار عالی می باشند و متریال به کار رفته در آنها مس است. 

» سیم ارت: سیم های ارت ترکیب خاصی از رنگ های زرد و سبز می باشند. یک روش برای جلوگیری از برق گرفتگی استفاده از سیم ارت می باشد. لازم به ذکر است که بدانید سیم ارت و تمام تجهیزاتی که از جریان های الکتریکی برخوردار می باشند، احتمال دارد که دچار نشتی جریان برق شوند. برای مثال لوازم همچون یخچال، ماشین لباسشویی، پریزها و خودرو و … دارای سیم ارت می باشند. عواملی همچون ضربه، پوسیدگی سطح عایق، لخت بودن قسمتی از رسانا، گرد و غبا و غیره باعث نشتی جریان برق می‌شود.

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  کابل کواکسیال

» سیم کواکسیال: کابل کواکسیال یکی از تجهیزات مورد استفاده در شبکه است و معمولا سیگنال های فرکانس رادیویی را از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل می‌کنند. یعنی بین دستگاه‌ها و سیستم‌ها و قطعات سیگنال های الکتریکی را منتقل می‌کنند. کابل های کواکسیال دارای یک لایه محافظ می باشد که اطلاعات را در مقابل نویزها و … محافظت می نمایند. از هادی مرکزی، لایه خارجی، مش بافته شده از مس، عایق اطراف سیم مسی تشکیل شده که هادی مرکزی اغلب یک سیم مسی میباشد که فیلم ها و داده ها از این سیم عبور می کنند.

انواع سیم بر اساس سیم کشی

» سیم های فیدر اصلی: کابل‌ها و سیم های فیدر اصلی برق را از تیر برق به داخل ساختمان ها منتقل میکنند. برای این منظور کابل های 600 ولت THHN یعنی ( نایلونی ترموپلاستیک و مقاوم در برابر دمای بالا ) رشته ای یا مفتولی با جریان نامی 25% بیشتر از حداکثر بار مورد نیاز است. کلمه فیدر از وسایل قطع و وصل با ولتاژ اسمی معین تشکیل شده است که برای دریافت برق از بالا دست سیستم برق رسانی و تحویل آن به پایین دست تعبیه می شود و در انواع مختلفی دیده می شوند.   

» سیم های تابلو برق: در واقع تابلو برق یک محفظه است که جهیزات الکتریکی را در بر می گیرد به عبارتی این تابلو ها می توانند که در بر گیرنده تجهیزات پنوماتیک هم باشند. لازم است که بدانید سیم‌ های تابلوی تغذیه، برق را به جعبه تقسیم اصلی توزیع می ‌رسانند. معمولاً کابل‌ های THHN با عایق سیاه با جریان نامی ۲۵ درصد بیشتر از حداکثر جریان بار برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرند. شما می توانید که این سیم ها را به صورت اینترنتی خریداری نمایید و در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید.

» سیم های با غلاف غیر فلزی: برای سیم کشی داخلی سیم های غلاف دار را استفاده می نمایند این نوع سیم ها متشکل شده از دو یا بیشتر از دو هادی عاق بندی می شوند و با یک هادی زمین عایق می شوند . این سیم ها یک لایه دیگر از پوشش پلاستیکی XLPE برای محافظت بیشتر دارند. امروزه برقکاران عزیز از جدید ترین نسخه NM نوع B برای تاسیسات داخلی استفاده می نمایند. هادی ‌های این سیم ‌ها می ‌توانند مفتولی یا استاندارد (رشته‌ای) باشند. انتقال هادی ‌های رشته‌ ای از طریق محمل لوله ‌ای ساده‌ تر است.

انواع سیم بر اساس سیم خانگی

انواع سیم و کابل ها مخصوص خانه معمولا به پنج نوع تقسیم می شوند که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار می دهیم:

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  عایق xple چیست

کابل افت خدمات: این کابل را بین تیر برق و ساختمان ها استفاده می نمایند به عبارتی یک خط برقی هوایی از تیر برق تا سقف خانه می باشد. این کابل ها در انواع مختلفی دیده می شوند که برخی از آن ها شامل کابل دوپلکس، کابل تریپلکس، کوادروپلکس می باشند. این کابل ها دارای مشخصه ها و کاربردهای مخصوص خود می باشند.

سیم تک هادی: برای سیستم های الکتریکی داخل خانه معمولا محبوب ترین و بهترین انتخاب سیم تک هادی می باشد. معمولا سیم های تک هادی در اندازه های مختلف و رنگ های متفاوت و با هادی رشته ای یا مفتولی موجود می باشند. درواقع سیم مفتولی اتصالات بهتری را دارد در صورتی که سیم های تک رشته ای راحتتر از طریق مجرای مربوط انتقال داده می شوند.    

سیم های تابلو برق: سیم‌های تابلوی تغذیه، وظیفه این را دارند که برق را به جعبه تقسیم اصلی توزیع برسانند. معمولاً کابل‌ های  THHN با عایق سیاه با جریان نامی ۲۵ درصد بیشتر از حداکثر جریان بار برای این منظور استفاده می شوند.

سیم های غلاف دار غیر فلزی: این سیم ها یک لایه دیگر از پوشش پلاستیکی XLPE برای محافظت بیشتر دارند. امروزه برقکاران از جدید ترین نسخه NM نوع B برای تاسیسات داخلی استفاده می نمایند. هادی ‌های این سیم ‌ها می ‌توانند مفتولی یا استاندارد باشند. انتقال هادی ‌های رشته‌ ای از طریق محمل لوله ‌ای ساده‌ تر است.

سیم های فیدر اصلی: سیم ها و کابل های فیدر اصلی وظیفه دارند که برق را از تیر روی برق به داخل ساختمانها منتقل نمایند. برای این منظور کابل های 600 ولت THHN رشته ای یا مفتولی با جریان نامی 25% بیشتر از حداکثر بار مورد نیاز است.

نام گذاری سیم ها

معمولا برای نام گذاری انواع سیم و کابل ها به پارامتر هایی همچون جنس هادی، نوع عایق، شکل هادی و … احتیاج دارند لذا حروفی را به آن ها اختصاص داده اند که با کنار هم قرار دادن آن ها می توان به نوع سیم و مصرفش پی برد. برای مثال این حروف عبارت اند از:

N: این حرف نشان دهنده سیم مسی نرم شده است که این سیم بر طبق استاندارد VDE آلمان تولید شده است.

Y: عایق پی وی سی PVC دور هر رشته می باشد.

S , .Z. : این دو حرف علامت سیم های مخصوص می باشند.

F: علامت سیم ها نرم می باشد.

A.: این حرف نشان دهنده این است که برای سیم کشی داخل لوله ها مورد استفاده قرار می گیرد.

M.: این حرف نشان دهنده این است که سیم ها در برابر رطوبت مقاوم می باشند.

زمانی که شما این حروف را بشناسید و به آنها دقت کنید می توانید متوجه شوید که کاربرد آن سیم در کجاست و چه عایقی در آن به کار رفته است و از چه ویژگی هایی  بهره می برد.

همچنین برای دیدن محصولات بیشتر می توانید به فروشگاه اینترنتی پاسارگاد نوین مراجعه نمود.

تاریخ به روز رسانی 1402/06/28

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]