فلز مورد استفاده در ساخت سیم برق: برای ساختن سیم و کابل برق از چه فلزی استفاده می‌شود؟ افرادی که قصد استفاده از سیم و کابل در کارشان را دارند این سوال برایشان مطرح می‌شود. ما در این مقاله سعی داریم توضیح دهیم که کدام فلز رسانایی بهتری دارد تا بتوانید جنس مناسب برای کابل و سیم مخصوص به کارتان را انتخاب کنید.

طلا _ فلز مورد استفاده در ساخت سیم برق

اگر بخواهیم میزان رسانایی رو در تهیه سیم برق در نظر بگیریم، اولین گزینه طلاست. فلز طلا از نظر قابلیت رسانایی جریان الکتریسیته عملکرد بسیار خوبی دارد. به علت گران بها بودن این فلز از آن برای عایق کابل و سیم بهره می‌گیرند. قابلیت لحیم کاری زیاد، از دیگر ویژگی‌های فلز طلا می‌باشد؛ زیرا یک فلز نجیب و اصیل است که واکنش‌دهی کمی دارد.

فلز مورد استفاده در ساخت سیم برق

خوردگی، مقاومت بالا در برابر افزایش دما، مقاومت بالا در برابر سایش و با وجود ترکیب با فلزات کبالت و نیکل، از دیگر خصوصیات فلز طلا هستند. با روکش کردن سیم‌ها با طلا، انعطاف‌پذیری و دوام آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. با اینکه قیمت طلا بسیار بالا است، ولی بازهم در سیم کشی لوازم برقی خانگی از آن به فراوانی استفاده می‌شود. زیرا طول عمر بالای سیم در این وسایل لازم است و این امر فقط با فلز طلا امکان‌پذیر است.

مس _ فلز مورد استفاده در ساخت سیم برق

یکی از رساناترین فلزات که کاربرد بسیار زیادی در تهیه سیم برق دارد، مس است. این فلز علاوه بر استفاده در سیم و کابل، در بسیاری از قطعات الکتریکی و الکترونیکی نیز به کار می‌رود. منظور از رسانای بالای مس، یعنی اینکه الکترون‌ها یا بارهای منفی می‌توانند با مقاومت کمتر و به آسانی در آن به حرکت درآیند. این فلز علاوه بر ضریب رسانایی بالایش، یک ویژگی مهم دیگری نیز دارد و آن چیزی نیست جزء قیمت ارزان و مناسبش. مس، برعکس طلا فلز با ارزشی نیست و به همین علت در صنعت سیم و کابل به صورت گسترده از آن استفاده می‌شود و در عین حال سیم‌های مسی، از گران‌ترین سیم‌های بازار به حساب می‌آید.

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  کابل مخابراتی چیست

نقره _ فلز مورد استفاده در ساخت سیم برق

سومین فلزی که برای ساخت سیم برق از آن استفاده می‌شود، نقره است. اولین فلزی که بشر برای انتقال الکتریسیته از آن استفاده کرد نقره می‌باشد. نقره، یکی از رساناترین فلزات شناخته شده به حساب می‌آید. فلز نقره ویژگی‌های بسیار زیادی دارد به همین دلیل برای استفاده در انواع کابل برق آن را انتخاب می‌کنند. این ویژگی‌ها شامل:

• انعطاف‌پذیری عالی
• دوام بسیار بالای آن

می‌باشد. فلز نقره همانند طلا، از فلزات گران‌بها بوده و به همین دلیل استفاده از آن را برای ساخت انواع سیم و کابل و دیگر لوازم برقی و الکترونیکی محدود می‌کند. اکسیداسیون یا خوردگی بالای نقره، از نقاط ضعف این فلز برای استفاده به عنوان مواد اولیه سیم و کابل می‌باشد. این موضوع باعث می‌شود که این فلز برای سیم‌هایی که قرار است در مکان‌های مرطوب استفاده و نگهداری شود اصلا انتخاب خوبی نباشد.

فلز موجود در ساخت سیم و کابل

آلومینیوم _ فلز مورد استفاده در ساخت سیم برق

آلومینیوم، چهارمین فلزی که برای پاسخ به پرسش این مقاله که سیم برق از چه فلزی است؟ مورد بحث قرار می‌گیرد. فلز آلومینیوم یکی از مهمترین و پرکاربردترین مواد در صنعت سیم و کابل می‌باشد. به دلیل قیمت بسیار ارزان و کم آن، بعد از مس به عنوان دومین فلز درصنعت سیم و کابل از آن بهره می‌گیرند. آلومینیوم به اندازه‌ی مس و طلا رسانا نیست. بسیاری از سیم‌هایی که وجود دارند ترکیبی از دو فلز مس و آلومینیوم هستند. آلومینیوم ویژگی‌های بسیار زیادی دارد که شامل موارد زیر است:

• مقاومت بالا در برابر حرارت
• انعطاف‌پذیری عالی
• مقاومت بالا در برابر خوردگی
• وزن سبک آن که باعث استفاده آن در خطوط با ولتاژ بالا می‌شود.

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  آینده کابل‌ آلومینیومی در انرژی‌ تجدیدپذیر

تنگستن در ساخت سیم برق

تنگستن _ فلز مورد استفاده در ساخت سیم برق

به آخرین گزینه درباره‌ی فلز ساخت سیم و کابل برق، فلز تنگستن یا ولفارم رسیدیم. این فلز، نسبت به چهار فلز دیگری که بررسی کردیم، کاربرد کمتری دارد. از ویژگی‌های عجیب فلز تنگستن می‌توان گفت که نمی‌سوزد و در برابر سایش و حرارت مقاومت بسیار زیادی دارد. در واقع فلز تنگستن، بالاترین نقاط ذوب را در بین فلزات دارد. به دلیل این که قیمت بسیار بالایی دارد، فقط در پروژه‌هایی که نیاز به تحمل حرارت بالا دارند، استفاده می‌شود.

درنهایت، نتیجه گرفتیم که دو فلز مس و آلومینیوم که قیمت مناسبی دارند، از پرکاربردترین فلزات در صنعت سیم و کابل هستند و فلز طلا با این که رسانای بسیار عالی است ولی به خاطر بالا بودن قیمت، کمتر استفاده شده و فلز نقره نیز نسبت به دیگر فلزات زودتر خورده می‌شود و سیم‌های تنگستن هم فقط در پروژه‌هایی که سیم متحمل دمای بالا می‌شود، می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

تاریخ انتشار 1402/06/23

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]