در این مطلب از مجله پاسارگاد نوین به موضوع عایق xple چیست می‌پردازیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.


شاید برایتان سوال باشد که عایق xple چیست؟ اساسا xlpe بر گرفته از عبارت Cross linked polyethylene است که در زبان فارسی به آن پلی اتیلن شبکه‌ای شده می‌گویند. لازم است بدانید که پلی اتیلن از یک ساختار مولکولی خطی برخوردار است که در واقع در این ساختار مولکولی از نظر شیمیایی، می‌توان گفت که به‎م متصل نخواهند بود؛ و زمانی فرم و حالت خودشان را از دست می‌دهند که در برابر درجه حرارت بسیار بالا قرار بگیرند.

اصولا عایق‌هایی که با xlpe ساخته می‌شوند یک لوله‌ هیدرولیکی است که از پلاستیک پلی اتیلن با پیوند مولکولی سه بعدی ساخته شده است. این پیوند مولکولی تعدادی از خواص مانند تغییر شکل بر اثر حرارت، سایش، مقاومت شیمیایی و ترک خوردگی را بهبود می‌بخشد. اساسا کابل‌هایی که با این عایق ساخته می‌شوند در ولتاژهای بسیار بالا و یا متوسط مورد استفاده قرار می‌گیرند که در نهایت تلفات دی الکتریک را کاهش می‌دهد.

گفتنی است که ضریب ثابت دی الکتریک کابل‌های XLPE در برابر ظرفیت کل پایین‌تر و بسیار مطلوب خواهد بود؛ به همین دلیل در کابل‌هایی که از این عایق استفاده می‌شود معمولا جریان نشتی زمین در شبکه و شارژ جریان کم می‌شود و در نهایت از جرقه داخل کابل هم جلوگیری به عمل می‌آید. 


برای کسب اطلاعات بیشتر و سفارش و ثبت خریدهای خود می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی با ما در تماس باشید.

☎️021-33116654

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده محصولات انواع کابل آلومینیومی و کابل مسی می توانید به لینک درج شده مراجعه فرمایید.


انواع کابل‌های XLPE

انواع کابل‌های XLPE

این نوع کابل‌ها با عایق xlpe را بر اساس کاربردی که دارند به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  انواع روش های سیم کشی

🔶کابل‌های USE: هادی این کابل‌ها مسی عایق شده است که با مواد ترموست از نوع ایکس ال پی ای تولید می‌شود؛ این مواد پایداری بسیار خوبی دارد و می‌توان از ان برای مصارف xlpe با ترموست از نوع زیرزمینی، مثل کابل‎‌های دفن شده در زیر زمین به کار برد. به علت مقاومت ماهیتی ترموست، مقاومت مناسبی در برابر تنش‌های حرارتی و مکانیکی از خود نشان می‌دهند. علاوه بر آن، این کابل‌ها به دلیل این که در برابر گرما و نور خورشید و رطوبت مقاوم هستند از آن‌ها در کاربرد های صنعتی نظیر تامین برق کارخانه‌ها و… نیز استفاده می شود. 

🔶کابل‌های RHW: این نوع از کابل‌ها مقاومت دمایی بیشتر از 75 درجه‌ سانتی گراد و مقاوم در برابر نفوذ آب هستند با توجه به مقاومت این نوع کابل می‌توان از آن ها برای مصارف زیرزمینی استفاده نمود. کابل‌های هوایی که به آن‌ها کابل‌ خودنگهدار گفته می‌شود از این نوع هستند.  

🔶کابل‌های RHH: از این نوع کابل در تاسیسات برقی و مصارف عمومی مانند تابلوهای برق استفاده می‌شود و اساسا ضد آب نیستند.

کاربرد عایق xlpe چیست

به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی بی‌نظیری که در عایق‌های xlpe دیده می‌شود می‌توان گفت که در حال حاضر این عایق کاربردهای بسیار گسترده‌ای دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

✅اصولا این عایق را برای تولید محصولات چرم مصنوعی، در جهت بسته بندی مواد غذایی، تجهیزات پزشکی، ظروف غذایی، عایق‌ صنعت الکترونیک و … استفاده می‌شود.

✅اصولا این عایق را برای سیم و کابل‌ها هم استفاده می‌کنند چرا که در برابر شرایط مختلفی محیطی همچون دما و آب از مقاومت بالایی برخوردار هستند.

✅یکی دیگر از کاربردهای مهمی که برای این عایق می‌توان نام برد این است که یکی از اجزای تشکیل دهنده‌ کابل های برق است و وظیفه‌ آن جلوگیری از اتصال الکتریکی بین هادی‌های تماس اشخاص با قسمت دارای برق کابل، خواهد بود.

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  سیم ارت چیست

✅این نوع عایق در سیستم‌های لوله کشی ساختمان‌هایی که رطوبت محیط بالایی دارند به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد که به دلیل مقاومت بالا در برابر آب و فشار دما از آن برای مصارف زیر زمینی و هوایی یا کابل‌های خودنگهدار بکار برده می‌شود. در حالت کلی می‌توان گفت که این عایق‌ها را به وفور در فیلم‌ها، لوله‌ها، محصولات فوم، مواد کابل و … استفاده می‌کنند.  

ویژگی کابل‌های xlpe   

اساسا کابل‌های xlpe ویژگی‌های منحصر به فردی دارند برای مثال کابل فشار قوی را می‌توان به صورت هوایی یا همان کابل‌های خودنگهدار استفاده نمود که این ویژگی موجب شده میزان استفاده از این نوع کابل افزایش یابد و از طرفی هزینه‌های کندن زمین و موارد دیگر کاهش می‌یابد. اساسا این مسئله موجب شده تا در صورت نیاز به جریان الکتریکی با میزان ولتاژ 20 کیلو ولت از این نوع کابل استفاده شود.

در واقع، این نوع کابل‌ها خسارات کمتری به محیط زیست وارد نموده و می‌توانند بسیار موثر و مفید واقع شوند. از دیگر ویژگی‌های این نوع کابل‌ها می‌توان به نصب راحت و سریع آن‌ها اشاره کرد. اصولا این کابل‌ها از طول عمر بیشتری نسب به سایر کابل‌ها برخوردار هستند و ماندگاری بالاتری دارند. باید بدانید که ساختار مولکولی در الکتریک آن، به جای قطبیده شدن خطی، به صورت ضربدری قطبیده شده‌اند. اصولا به دلیل ساختار ضربدری یون‌ها، در برابر فشار مکانیکی، رطوبت، خوردگی، حرارت و … مقاوم هستند و از انعطاف پذیری بالایی بهره می‌‎برند.

لازم به ذکر است بگوییم که ویژگی‌ دیگری که در این نوع کابل‌ها مشاهده می‌شود این است که در برابر حلال‌ها مقاوم است و خواص الکتریکی اولیه‌ خود را در برابر مواد شیمیایی مختلف حفظ می‌کند.   

مطالعه بیشتر مقالات تخصصی:  کلمپ کابل خودنگهدار چیست

اجزای کابل XLPE

اجزای کابل XLPE

کابل‌هایی که دارای عایق xlpe هستند از اجزای مختلفی برخوردارند هر کدام از این اجزاء مشخصات فنی مخصوص به خود را دارند و وظیفه هر کدام از آن‌ها کاملا متفاوت است. که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم کرد:

✔️هادی: به نوعی هسته‌ی کابل خواهد بود که موجب می‌شود جریان را از خود عبور دهد. معمولا از جنس رساناهایی مانند مس و آلومینیوم ساخته می‌شود و ‌می‌تواند ولتاژهایی تا سطح 600 ولت را از خود عبور دهد.

✔️لایه‌های نیمه رسانا: لایه‌های نیمه رسانا یا لایه‌های نیمه هادی برای خنثی کردن و یا یکنواخت کردن میدان الکتریکی به کار می‌روند.

✔️عایق xlpe: عایقی که در اطراف هادی کشیده شده است که برای جلوگیری از نشت کردن جریان الکتریکی، به داخل کابل به کار برده می‌شود.  

✔️فیلر: معمولا داخل کابل را با موادی پر می‌کنند که به آن فیلر می‌گویند. در واقع فیلر فضای خالی بین هادی و روکش، عایق داخلی را پر می‌کند.

✔️روکش یا ژاکت: لازم است اشاره کنیم که در واقع بیرونی‌ترین قسمت هر کابل پی وی سی است که جنس و متریال آن از عایق خواهد بود. هنگامی که عایق داخلی دچار پارگی شود، این ژاکت می‌تواند به خوبی از نشت احتمالی جریان جلوگیری کند.  


سخن نهایی

برای تهیه و خرید و کسب اطلاعات بیشتر پیرامون کابل xple از طریق راه های ارتباطی مندرج در سایت با ما در تماس باشید.🔍🛒

☎️021-33116654

شما می‌توانید با توجه با این مزایا کابل مورد نیاز خود را تهیه کنید.


✏️ پیشنهادات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

تاریخ به روز رسانی 1402/06/26

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]