کابل مخابراتی چیست : کابل مخابراتی در دو نوع تولید میشوند که شامل: ۱) کابل مخابراتی مسی ۲) کابل مخابراتی نوری میباشند. این کابلها به دو صورت استفاده میشوند: روش اول هوایی و روش دوم زمینی میباشد. رنگ کابلهای زمینی طوسی میباشد. همچنین این کابلها از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند و در محیط داخلی ساختمان به کار میروند. کابلهای هوایی مقاومت بالایی در برابر بارندگی و نور خورشید دارند و از روکش مستحکمیبرخوردار هستند. رنگ این کابلهای هوایی مشکی باشد. کابلهای هوایی به واسطه روکشی که دارند قابلیت خمش کم و همینطور شکننده تر میباشند.
کابلهای مخابراتی در تعداد زوجهای مختلف تولید و عرضه میشود. سیم تلفن دو زوج برای ارتباط گوشیهای تلفن با پریز تلفن میباشد. این کابلها از کیفیت بسیار بالایی ساخته شدهاند. و همینطور از نظر قیمت بسیار مناسب و مقرون به صرفه هستند. کابلها وظیفه انتقال دادهها و سیگنالهای مخابراتی را دارند. همینطور در عین اینکه مقاوم هستند، سرعت انتقال بالای هم دارند. در گذشته مس برای ساخت کابلها استفاده میشد. اما امروزه علاوه بر کابلهای مسی از کابلهای مخابراتی فیبر نوری هم استفاده میشود.
از کابلهای مسی به صورت هوایی استفاده میشود و در معرض باد، باران و تابش خورشید قرار میگیرند. کابلهای مسی زمینی نسبت به نمونههای هوایی از انعطاف پذیری بالاتری برخوردار هستند. در کابلهای مخابراتی فیبر نوری نور با استفاده از یک رشته پلاستیکی یا سیلیکا منتقل میکند. کابلهای فیبر نوری یکی از پرسرعت ترین ارتباطات را در بر دارد. همچنین از نظر قیمت هم گرانتر از کابلهای مسی هستند. این نوع کابلها بسیار حساس هستند و در صورت آسیب دیدن نمیتوانند سیگنالها را به خوبی انتقال دهند. کابلهای فیبر نوری در تمام موقعیتها از جمله روی زمین، هوایی یا زیر دریا استفاده میشوند. این کابلها مقاومت بسیار بالایی در برابر تغییرات رطوبت و دمایی دارند. همچنین این کابلها از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
ویژگیهای کابل مخابراتی چیست ؟
کابلهای مخابراتی خصوصیات و ویژگیهای خود را دارند، به مثال: کابلهای هوایی از روکش محکمیساخته شده اند که در برابر نور خورشید، رطوبت و بارندگی بسیار مقاوم هستند. این نوع کابلها به رنگ مشکی هستند. این کابلها به واسطه روکشی که دارند، قابلیت خمش کم تر و شکننده تر میباشند. این نوع کابلها در محیطهای بیرون ساختمان بیشتر استفاده میشود.
معمولا قطر مغزی کابلهای مسی هوایی در چند سایز تولید میشوند که از جمله: الف) ۸ میلی متری ب) ۶ میلی متری ج) ۴ میلیمتری د) ۵ میلی متری شامل میشود. کابلهای مخابراتی زمینی رنگ آنها طوسی میباشد و در شرایط مختلف بسیار کاربردی هستند. لذا که این کابلها از نظر انعطاف پذیری بسیار بالا هستند. این نوع کابلها در محیط داخلی ساختمانها بیشتر استفاده میشوند. همچنین این نوع کابلها فروش بیشتری در بازار دارند. همینطور این کابلهای مخابراتی از کیفیت بسیار بالایی ساخته شده اند و طول عمر بالایی دارند. جنس این کابلهای هوایی و زمینی به دو صورت است، کابل مخابراتی مسی و کابل مخابراتی نوری میباشند. که این دو نوع کابل در صنعت مخابرات بیشترین استفاده را به خود اختصاص داده است.
همچنین کابلهای فیبر نوری درون ساختمان در مقابل آتش سوزی و رطوبت بالا مقاومت بسیار زیادی دارند. این نوع از کابلها وزن کمیدارند. کابلهای فیبر نوری از انعطاف پذیری بسیار بالایی ساخته شده اند. کابلهای فیبر نوری با قرار گرفتن در زیر خاک بهترین گزینه برای استفاده در نیروهای زمینی، هوایی و همچنین در صنایعهای نظامیبسیار کاربردی میباشند.
انواع کابل مخابراتی مسی
کابلهای مخابراتی مسی انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر میباشد: کابل ژله فیلد کانالی CFC، کابل ایرکو کانالی CUC، کابل ژله فیلد خاکی BFC، کابل هوایی ساده AC، دوبل هوایی مهاردار DW و همین طور کابل هوایی مهاردار SSC میباشند.
🟡کابل ژله فیلد خاکی به صورت دفن مستقیم در زیر خاک استفاده میشود. این کابلها در سایزهای ۱۰ زوج تا ۱۸۰۰ زوج تولید میشوند. قطرهادی این کابلها معمولاً ۰.۴ میلی متر و ۰.۶ میلی متر میباشد.
🟡کابل ایرکور کانالی در مراکزهای مخابراتی بسیار کاربردی میباشد. بعد از نصب این کابل در شبکه با هوای فشرده خشک، هوا گذاری میشود.
🟡کابل هوایی ساده جهت اتصال نقاط توزیع به کار میرود. هادیهای این کابل از سیم نرم تشکیل شده است. هادیهای عایق شده به صورت زوج به هم تابیده شده تشکیل شده اند. کابل توزیع این کابلها در اتاق کابل یا اتاق ام دی اف مورد استفاده قرار میگیرد. جنس عایق آن از پی وی سی میباشد.
🟡دوبل هوایی مهاردار از دو رشته سیم مسی همراه با یک مفتول فولادی تشکیل شده است. قطرهادی این کابل ۰.۵ میلی متر تا ۰.۹ میلی متر میباشد. کابل مهاردار هوایی بیشتر در شبکههای روستایی و محلی بر روی تیرها نصب و مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع کابل مخابراتی نوری
کابلهای مخابراتی نوری انواع مختلفی دارد که هرکدام ویژگی و کاربردهای خود را دارند. انواع کابل مخابراتی نوری شامل: کابل نوری مهاردار هوایی OSSC، کابل نوری ژله فیلد خاکی OBFC و همین طور کابل نوری ژله فیلد کانالی OCFC میباشند.
انواع کابل فیبر نوری بر اساس ساختار مواد به چند دسته تقسیم میشوند که شامل: فیبر نوری شیشه ای، فیبر نوری پلاستیکی و همچنین فیبر نوری سیلیکا یا روکش پلاستیکی میباشند. روکش پلاستیکی یا سیلیکا: دارای یک روکش پلاستیکی از جنس پلیمر است. این فیبر نوری از انعطاف پذیری بالایی در خمش برخوردار است و سازگاری بالایی نسبت به محیط اطراف دارد. فیبر نوری پلاستیکی: در ایجاد روشنایی و تزئینات دکوراسیون با سرعت پایین کاربرد دارند. همینطور در دستگاههای لیزر در صنعت بهداشتی و آرایشی و همینطور در تجهیزات پزشکی بسیار کاربردی میباشند. فیبر نوری شیشه ای همانطور که مشخص است، جنس آن از شیشه میباشد. از انعطاف پذیری پایینی برخوردار است. این فیبرها در برابر استرس مکانیکی، مواد شیمیایی و حرارت بالا مقاوم هستند.
رنگ بندی زوج سیمها در کابلهای مخابراتی
برای تشخیص زوج سیمها میتوان از رنگ آنها متوجه شد. رنگ زوج سیمها از پنج رنگ فرعی و پنج رنگ اصلی تشکیل شده است. رنگهای اصلی شامل: بنفش، زرد، مشکی، سفید و قرمز هستند. همین طور رنگهای فرعی شامل: طوسی، قهوه ای، سبز، نارنجی و آبی میباشند. با ترکیب کردن رنگهای فرعی و اصلی میتوانیم ۲۵ زوج به هم تابیده داشته باشیم. که این زوجها نشان دهنده اتصال هستند. رنگ بندی این زوج سیمها در کابلها در ۲۵ مرحله میباشد. حال چند نمونه از این رنگها را در زیر نام برده میشود. که به مثال: رنگ سفید آبی، مشکی طوسی، بنفش نارنجی، زرد نارنجی، قرمز سبز، سفید طوسی، سفید قهوه ای، بنفش طوسی، زرد طوسی و غیره شامل میشوند. تمام کابلهای مخابرات از ترکیب رنگهای اصلی و فرعی تشکیل شده اند.
ساختار کلی کابلهای مسی مخابراتی
کابلهای مسی در بازه دمایی -۴۰ سانتی گراد تا ۷۰ درجه سانتیگراد قابل استفاده هستند. این کابلهای مخابراتی مسی بر طبق استانداردهای بین المللی مانند REA, ANSI و ICEA تولید میشوند. ساختار کابلهای مسی مخابراتی شامل: هادی، ساختار هسته کابل، زوج سیم، پوشش هسته، نخ پوست کنی، شیلد مغناطیسی، زوج کمکی، سیم زمین و پیوستگی میباشند.
- ◀️ زوج کمکی: در شرایط قطعی احتمالی در کابلهای مخابراتی بالای ۱۰۰ زوج از تعداد زوج کمک میگیرد.
- ◀️ شیلد مغناطیسی: که در بعضی از ساختارها از یک لایه آلومینیوم با ضخامت ۰.۱۵ میلی متر و یک لایه پلیمری تشکیل شده است.
- ◀️ عایق: کابل مسی مخابراتی از جنس پلی اتیلن معمولی و اسفنجی میباشد.
- ◀️ هادی: این کابلها از جنس مس آنیل شده مفتولی که با قطرهای ۰.۹ میلی متر تا ۰.۳۲ میلی متر هستند.
- ◀️ پوشش هسته: که از یک یا چند نوار پلی استری که به صورت عرضی یا طولی هستند برای ایجاد سد حرارتی و محافظت از عایق سیمها به دور هسته پیچانده میشوند.
- ◀️ زوج سیم: هم به صورت زوج با طول تاب مناسب به هم تابانده میشوند. نخ پوست کنی: برای تسهیل پوشش کابل میباشد و از یک عدد نخ پوست کنی استفاده میکنند.
انواع عایق سیم در کابل مخابراتی مسی
عایقهای معمولی و عایقهای اسفنجی جزء انواع عایقهای سیم در کابلهای مخابراتی مسی هستند. عایقهای اسفنجی دارای حبابهای هوایی میباشند که باعث کاهش ضریب دی الکتریک میشوند. و این امر باعث میشود که توان با حفظ پارامترهای الکتریکی ضخامت عایق را کم کند. در این نوع عایق اسفنجی میتوان کابلها را با تعداد زوج بالا و با ظرفیت خازنی پایین تولید کرد. در این حالت مواد مصرفی که در کابل به کار میرود، کمتر میباشد.
برای تقویت بیشتر این عایق میتوان از یک لایه نازک از نوع عایق معمولی به صورت پوسته که میباشد روی آن استفاده کرد. عایقهای معمولی در کابلهای مخابراتی مسی به صورت یکدست و یکپارچه میباشند. این نوع عایقها در کابلها دارای خصوصیات فیزیکی بالایی میباشند. که این باعث میشود کار با سیمها بسیار راحت تر شود. بنابراین ضخامت عایق معمولی بزرگ تر میباشد و در نتیجه ابعاد و مواد مصرفی که در کابل به کار رفته است بیشتر است. عایقهایی که در کابلهای مخابراتی مسی استفاده میشود، وظیفه آنها انتقال جریان الکتریسیته میباشند. این عایقها مقاومت بسیار بالایی در برابر عوامل مکانیکی دارند.
تاریخ به روز رسانی 1402/06/28